ZOVA ILI BAZGA NUDI ZDRAVLJE: Prava je šteta propustiti priliku…

Otići na planinu krajem ljeta ili u jesen, a ne iskoristiti njene plodove je zaista šteta.

Zova ili Bazga je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka, koja je takvom smatrana još iz doba Hipokrata. Postoji 30-tak vrsta, a kod nas se najčešće koristi crna (Sambucus nigra).

Zova se najčešće koristi kod prehlade, upale krajnika, reumatoidnih oboljenja, astme, ali i čisti krv i izvor je željeza. Od cvjetova se spravlja sok ili sirup, a od zrelih boba džem, ili sirup.

Ova biljka se može pronaći na mnogim livadama i poljima, ali treba znati koji dio koristiti. Najviše je ljekovit njen cvijet i plod. Kod plodova i kore treba biti oprezan. Cvjetovi se beru u proljeće, a plodovi i kora sakuplja u jesen. Lišće zove možemo brati tokom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno.

Cvjetove trebate brati kada su topli dani, nikako poslije kiše. Uhvatite nekoliko suhih dana i tek onda krenite u branje. Koristite ju neposredno nakon branja. Cvjetove možete sušiti obješene na propuhu kako bi ostali prirodne bijeložute boje. Osušene cvjetove možete samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu u staklenim posudama s poklopcem ili celofanskim vrećicama. Ne čuvajte suhe cvjetove bazge duže od 12 mjeseci. Ako cvjetovi potamne, trebate ih baciti.

OPREZ! Iako je zova ljekovita, svježa biljka je otrovna. Ona se ne smije konzumirati bez kuhanja ili prerađivanja, odnosno termičke obrade. Sirove bobice jesu jestive, ali o mogu izazvati mučninu i povraćanje. Zovu nikako ne smiju koristiti trudnice i dojilje.

LJEKOVITA SVOJSTVA. Cvjetovi zove bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima i vitaminom C. U bobicama možemo pronaći alkaloide, karotene i tanine. Bobice sadrže i organske kiseline te vitamine A, B i C. Glavni razlog ljekovitosti leži u u flavonoidima koje sadrži, jer su oni moćni antioksidansi.

Ovo su ljekovita svojstva zove/bazge:

koristi u liječenju degenerativnih bolesti prevenira nastanak karcinoma sprečava gripe i prehlade jača imunitet ima antivirusno i antimikrobno djelovanje koristi pri upali dišnih puteva olakšava simptome astme pomaže pri peludnim alergijama pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi pomaže kod akni i kožnog osipa djeluje kao laksativ i diuretik pomaže pri mršavljenju

KORISTIM LIJEPO VRIJEME za odlazak na najljepše planinsko mjesto u zeničkom kraju – Pepelare, gdje uz ljepote prirode uvijek nešto uzmem od nje. Koristim druženje sa komšijom Esadom-Esom za spravljanje sirupa od zrelih boba crne zove.

Eso je bio zadužen za branje strukova zove, a ja za odvajanje boba od stručka. Na fotografiji je prikazan jednostavan i praktičan način odvajanja boba pomoću viljuške…

RECEPT:

Sastojci:

    kilogram zrelih bobica 1 kg šećera 2 cm svježeg đumbira sok i korica limuna.

Postupak: Bobice kuhate u 2 l vode 15 minuta i zatim dodajete šećer, đumbir i sok i naribanu koricu limuna. Skidate s vatre i procijedite, a zatim vratite na vatru još 5 minuta. Nakon hlađenja sipajte ga u čiste staklene boce i čuvajte u frižideru.

(DozaZdravlja.com/* U tekstu korišteni materijali sa )

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.