BOLJE JE JESTI CJELOVITO VOĆE I POVRĆE: Razlog zbog kojeg smoothieji i nisu tako dobra ideja

Smoothieji, kašasti sokovi od smiksanog povrća i voća, s dodatkom vode, sokova ili mlijeka, po želji, izuzetno su popularni i sastavni su dio brojnih dijeta i načina prehrane.

U teoriji smoothieji zvuče kao fenomenalna ideja i način da na jednostavan, praktičan i ukusan način u organizam unesemo potrebne dnevne količine voća i povrća u samo jednoj čaši, opskrbljujući organizam svim potrebnim nutrijentima i brinući na taj način o svom zdravlju.

Ipak, stvari nisu tako sjajne koliko na prvi pogled izgledaju.

Nedavna studija New York Timesa pokazala je kako konzumiranjem smoothija u organizam unesemo više kalorija i šećera nego kad bismo to povrće i voće jeli cjelovito. Osim toga, povrće i voće u smiksanom obliku se drugačije ponaša u našem organizmu nego cjelovito.

Dijetetičarka i nutricionistica Sarah Krieger kaže kako ljudi vrlo često, vođeni motom kako je to zdravo, nesvjesno pretjeraju s količinom.

Oored toga, voće i povrće je najzdravije i najdjelotvornije u onom obliku u kojem ga je priroda stvorila – kao cjelovito.

Vlakna u čitavom povrću i voću se ponašaju kao ‘mreža’ koja usporava proces pretvaranja šećera iz hrane u šećer u krvi. Smoothiji ne eliminirajuu vlakna, ali ih zato isjeckaju na manje dijelove i učine manje efektivnima.

“Iz tog razloga ćete se nakon smoothija brže osjećati gladnima nego nakon što pojedete cjelovito voće i povrće iste količine”, pojašnjava Krieger.

Industrijsko je puno kalorija

A ako ne pripremate vlastite smoothieje, budite na oprezu. Komercijalno pripremljeni i kupovni smoothieji često sadrže dodani šećer, med ili druge sladila, protein u prahu koji je često zaslađen ili mliječni maslac, jogurt, orašaste plodove ili druge sastojke koji čine ih zasitnijinma – i ukusnijima – ali i dodaju kalorije.

“Samo zato što je unutra neki zeleni list, to ga ne čini nisko kalorijskim”, dodala je Krieger. “Postoji tanka linija između smoothija i milkshakea”. Ima kupovnih smoothieja sa sladoledom od maslaca od oraščića pecana koji ,a sadrži gotovo 1000 kalorija!

Komercijalno pripremljeni smoothieji nisu ni uvijek pripremljeni od cijelovitih plodova. Tako se “baza od jagode”, na primjer, sastoji od rekonstituiranog pirea od jagoda, koncentrata soka od bijelog grožđa, prirodne arome i boje likopen. A također sadrži i bananu, led, mlijeko, vlakana i proteine u prahu. Samo pola litre tog smoothieja ima 300 kalorija.

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.