“Isti su doktori u privatnom i državnom zdravstvu, samo što su ljubazniji kada im dođeš privatno i platiš”

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra bh. entiteta RS uspješno su odstranili tumor od čak 31 kilograma, a žena kojoj je ovoj tumor odstranjen uspješno se oporavlja od operacije, piše “Source“…

Ova priča je razlog i za informaciju više kada je riječ o zdravstvu u našoj zemlji. Pokušali smo saznati o kakvoj zdravstvenoj usluzi zavisimo i imamo li zaista ljekara koji znaju svoj posao i za koje možemo ponosno kazati kako su vrijedni posla koji obavljaju.

“Mislim da imamo dobrog mladog kadra, ali meni su pristupačniji ovi stariji doktori. A kada je poređenje državnog i privatnog zdravstva u pitanju, to su sve isti doktori. Samo što te privatnik drugačije primi, platiš i ne čeka se dugo na preglede”, kaže nam jedan od građana.

Svi od ispitanika sa kojima smo razgovarali o zdravstvu govore skoro isto, da imamo obrazovanje i kadar koji je školovan, ali uprava je problem. Ne raspoređuju i ne zapošljavaju kadar kako bi to trebalo činiti. I tu vlada politika, kao i u svim drugim sferama kažu. Imamo manjak mladih ljekara, a u bolnicama rade oni kojima je vrijeme za penziju, ili oni koji rade i u državnim i privatnim klinikama, pa se i ne mogu posvetiti pacijentima kako to dolikuje.

“Ja mislim da glavni problem leži u domovima zdravlja, kada pričamo o zdravstvu u našoj zemlji. Tu leži sva nevaljaština. Pa se onda širi i na Klinku. Na jedan obični pregled čovjek mora čekati po nekoliko mjeseci, može i umrijeti a ne dočekati termin. I onda ako dočekate termin, oni vas pitaju šta vam je, pa ja sam došao da vi meni kažete šta mi je. Uopšte ne slušaju i ne gledaju, samo ti napiše uputnicu i proslijedi te dalje i sve tako. Dok dođeš do krajnjeg cilja, i zaboraviš od čega si bolestan. Imamo mi dobrih ljekara, ali uprava je ono što ne štima. Sve je to politika. Zato mladi i odlaze iz ove zemlje, u Njemačkoj toga nema, tamo je sve po propisima i pravilima”, kaže nam Sarajlija koji nije htio pred kameru, dok gospođa koja je bila na istom mjestu potvrđuje sve nevedeno.

“Mislim da treba zaposliti što više radnika, imamo kadra na biroima ali zaposlenih nemamo. Mislim da mladi ljekari imaju znanja, barem što se tiče porodične medicine, mislim da su kvalitetni, a što se tiče specijalista, radiologa, mi ih nemamo. Onaj ko raspoređuje i zapošljava je kriv, ne raspoređuje se posao kako treba. Mladi imaju znanja i vriejdni su, ali nemaju šansu i zato odlaze iz BiH”, navodi Sarajka.

Da u BiH nema dobrog zdravstvenog obrazovanja, da ovdje nisu imali dobili dobar temelj, ne bismo imali ni takve uspjehe u inostranstvu, govori jedna od anketiranih žena.

Podaci govore da naši mladi ljekari veoma često odlaze na spijalizacije i rad u strane zemlje, ponajčešće Njemačku, gdje bez imalo problema dobijaju posao i dobre plate. Kao razlog odlaska često su navodili bolje uvjete rada. Ne znači to kažu da su neurohirurzi i ljekari ostalih specijalnosti u Njemačkoj bolji nego u BiH. Naši ljekari se bore sa nedostatkom ulaganja u opremu i kadar, što je posljedica života i politike u zemlji.

Kao najveći problem odlaska ljekara u strane zemlje, navodi se odlazak onih koji tek treba da stječu znanja u praksi i koji bi, u narednim godinama trebali zamijeniti cijelu jednu generaciju ljekara koji trebaju otići u penziju.

Navodi se da je u toku tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 ljekara specijalista. Ne bude li se smislila strategija zasnovanu na boljem stimuliranju liječnika, boljim uvjetima za njihovu edukaciju i rad, po modelima moderne medicinske nauke, doći će se u situaciju da će se urušiti kompletan zdravstveni sistem BiH.

(Preuzeto sa: haber.ba)

..