Terorist koji je na Novom Zelandu ubio 51 vjernika kaže da nije kriv

U napadu koji je prenosio uživo na Facebooku ubica naoružan poluautomatskim oružjem napao je muslimane koji su se okupili na molitvama petkom u dvjema džamijama u Christchurchu 15. ožujka. Riječ je o najgorem mirnodopskom zločinu u historiji Novog Zelanda, piše “Hina”.

Brenton Tarrant (29) je putem videolinka učestvovao u raspravi, a njegovi advokati objavili su da se izjašnjava kako nije kriv.

Suđenje počinje iduće godine

Sudac Cameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. maja sljedeće godine. On je dodao da sud inače pokušava početi suđenja u roku od godine dana, no “zbog razmjera i kompleksnosti ovog slučaja, to je predstavljalo izazov”. Sljedeća rasprava zakazana je za 16. avgusta, a do tada će Tarrant ostati u zatvoru.

Tarrant se suočava s 92 tačke optužnice, s obzirom na to da je dodana i tačka za terorizam, a riječ je o prvoj optužbi za terorizam u historiji Novog Zelanda.

On je stajao ispred kamere u strogo čuvanom zatvoru u Aucklandu, a u sudnici je bilo oko 80 pripadnika muslimanske zajednice iz Christchurcha koji su uglavnom u tišini pratili raspravu.


(Preuzeto sa: haber.ba)

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.