Zašto ne bismo smjeli piti vodu iz plastične boce u autu

Naime, ako je temperatura zraka 30 stepeni Celzijusa, u automobilu će narasti na 45 stepeni nakon samo pola sata mirovanja. U ljetnim mjesecima, pak, temperature dosežu između 50 i 70 stepeni Celzijusa.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu, piše “Zadovoljna“…

Bisfenol A i antimon

Studije su pokazale da plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim bocama čuvajte na hladnom i suhom mjestu, te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam.


(Preuzeto sa: haber.ba)

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.