Djeci zabranjen ulaz na igralište, kazna za igranje 10.000 eura

Zabrana na igralištu škole De But u Najmegenu važi do kraja mjeseca, a ko je prekrši suočiće se s kaznom od 10.000 eura, prenosi “BBC”.

Kako se navodi, lokalno stanovništvo se žalilo da djeca prave buku veću od 70 decibela, koliko je dozvoljeno, da bi se nakon mjerenja utvrdilo da djeca proizvode buku od 88 decibela.

Odluka škole izazvala je burne reakcije, a 4.000 građana potpisalo je peticiju kojom traže od lokalnih vlasti da je povuku.

“To je bizarna situacija i nije u redu prema djeci”, rekao je direktor škole Janeke Kolsen.

Lokalni kancelar Noel Vergunst odluku je obrazložio time da je standardi koji reguliše nivo buke premašen i da je moralo nešto da se preduzme.

Inače, holandska djeca, prema istraživanju UNICEF-a, važe za najsretniju na svijetu, prije svega zbog manjeg pritiska da u ranom uzrastu rade testove i zbog toga što je njihovo obrazovanje zasnovano na učenju kroz igru, piše “Tanjug”.


(Preuzeto sa: haber.ba)

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.