Prhki kolač s borovnicama i lješnjacima!

Priprema:

Upalite pećnicu kako bi se zagrijala na 180°C.

Polovicu količine lješnjaka sameljite, a polovicu narežite na četvrtine ili polovine. Krupno sjeckane lješnjake stavite sa strane, a mljevene dobro pomiješajte s brašnom, šećerom u prahu, vanilin šećerom, praškom za pecivo i soli.

U ovu smjesu suhih sastojaka vilicom utisnite hladni maslac koji ste prethodno narezali na kockice, tako da se ne pomiješa u potpunosti s ostalim sastojcima, nego da ostane u komadićima. Dodajte umućeno jaje s žumanjkom kako biste dobili kompaktno, ali prhko tijesto – nemojte ga previše mijesiti.

Dvije trećine tijesta odmah utisnite na dno posude za pečenje (dimenzija oko 20×30 cm) obložene masnim papirom, izbodite vilicom i stavite peći. Preostalu trećinu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak.

Kada tijesto počne porpimati zlaćanu boju, nakon otprilike 20 minuta, izvadite ga iz pećnice i pustite da se do ohladi.

Pomiješajte sastojke za nadjev i stavite ih u posudu za pečenje povrh ohlađene kore. Nadjev potom posipajte natrganom preostalom trećinom tijesta i stavite peći.

Nakon 25 minuta pečenja, kolač pospite krupno sjeckanim lješnjacima i nastavite peći dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano ključati – još oko 50 minuta 


(Izvor: kupujtesigurno.com)

..