BARON TORTA –

Bogata čokoladna torta sa finim želeom od malina. Podjednako je dobra i ako koristite sveže maline u sezoni ili maline iz friza.

SASTOJCI: 

(sastojci su za 1 koru, potrebno je ispeći 4 ovakve)
6 belanaca
12 ravnih kašika šećera
2 kašike kakaa
2 kašike prezli

Sastojci za čokoladni fil:

24 žumanca
20 kašika šećera
100 g kakaa
2 kesice pudinga od čokolade
1 l mleka
400 g čokolade za kuvanje
375 g putera

Sastojci za fil od malina:

800 g malina
600 ml vode
15 kašika šećera
2 kesice želatina (od po 10 g)
2 kesice pudinga od malina

Glazura:

200 g čokolade
6 kašika ulja

PRIPREMA:
Uključite rernu da se greje na 180°C. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. Najbolje je da imate dva ista pleha, pa da naizmenično pečete kore, tako će mnogo brže ići.
U belanca dodajte prstohvat soli, pa ih uz postepeno dodavanje šećera umutite u čvrst sneg. Dodajte prezle i kakao, pa dobro izmešajte žicom za mućenje, da se suvi sastojci dobro rasporede. Ovo možete uraditi i mikserom, muteći kratko na najmanjoj brzini. Masu ravnomerno rasporedite na pripremljeni pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 15-20 minuta.
Ponovite isto još četiri puta. Ukupno ćete imati četiri kore.
Za prvi fil umutite žumanca kratko sa šećerom, kakaom, pudingom od čokolade i malo mleka koje ste odvojili od ukupne količine. Ostalo mleko stavite u šerpu, na šporet da proključa. U proključalo mleko sipajte masu od žumanaca i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vruću masu dodajte čokoladu izlomljenu na komade i mešajte da se čokolada istopi i sjedini sa ostatkom fila. Stavite komad providne folije na površinu fila da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi. U ohlađen fil dodajte umućen puter.

Za drugi fil u maline dodajte šećer i 200 ml vode i stavite da proključa. Odmah prelijte 200 ml vode preko želatina i ostavite 10-ak minuta da nabubri. Puding od malina pomešajte sa preostalih 200 ml vode. U vrele maline dodajte nabubreli želatin, i čim se istopi, dodajte puding pomešan sa vodom. Kuvajte kratko, 2-3 minuta da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi. Ovaj fil nanosite na tortu dok je mlak, ali ne topao.
Tortu složite na sledeći način: kora – prvi fil – drugi fil… Poslednju koru nemojte filovati. Malo prvog fila ostavite za premazivanje cele torte.
Za glazuru istopite čokoladu na pari sa uljem i dobro izmešajte u glatku masu. Prelijte preko torte. Ostavite u frižider, najbolje preko noći.

izvor: makeupfitness.info/

(Preuzeto sa: kuhajtesanama.net)

..