Pita od maka – extra !

Sastojci:

Za tijesto:
20g svjezeg kvasca (1/2 kocke)
50 ml toplog mlijeka
1 zlicica secera
1 zlicica brasna
250g margarina
180g kiselog vrhnja ( ja sam stavila s 30%m.m.)
1 jaje + 1 zumanjak
naribana korica limuna
3 velike zlice secera
1 vanilin secer

_
1/2 žličice Praška za pecivo Dolcela
600g ostrog brasna
Za nadjev:
300g mljevenog cistog maka
50g instant griza
180g secera
300ml mlijeka
4 velike zlice pekmeza od marelice
Za glazuru:
200g cokolade za kuhanje
50g margarina
2 zlice ulja

Priprema

1.

Ugrijati mlijeko, ubaciti kvasac i pomijesati da se rastvori. Dodati zlicicu secera i brasna, izmjesati i ostaviti da nadodje.
2.

Margarin sobne temperature narezati na listice, dodati kiselo vrhnje, jaje + zumanjak, koricu limuna, secer i vanilin secer pa sve dobro sjediniti. Ja sam koristila elektricnu mjesalicu.
3.

Dodati prosijano brasno sa malo praska za pecivo, sve izmjesati i umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Ja sam opet koristila el. mjesalicu, ali sa drugim nastavkom i brasno sam dodavala postepeno. Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela i prekriti prianjajucom prozirnom folijom da se ne stvori korica, a zatim i krpom pa ostaviti da odmara 30 minuta.
4.

Za to vrijeme pripremiti nadjev. U loncu pomijesati mak i secer i preliti kipucim mlijekom. Umijesati pekmez, instant griz i jedan bjelanjak. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak.
5.

Taman dok se nadjev malo prohladio, valjkom razvaljati prvi dio tijesta i staviti ga u tepsiju. Malo izbockati cackalicom. Premazati polovinom pripremljenog nadjeva. Prilazem sliku pomagala s kojim ja rasporedjujem nadjev po korama. Razvaljati i drugu koru, staviti na prvi dio nadjeva, malo pritisnuti da izadje zrak i opet malo izbockati cackalicom. Premazati ostatkom nadjeva i zavrsiti stavljanjem trece kore. Opet izbockati cackalicom, ovaj put kroz cijelu visinu kako bi pita prilikom pecenja mogla disati.
6.

Staviti ovako slozenu pitu u prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva i peci 30-35 minuta, odnosno dok pita lijepo ne porumeni. Bitno je da se pita ne prepece jer se onda isusi. Prilagoditi duzinu i temperaturu svojoj pecnici.
7.

Kad se pita malo prohladi, otopite cokoladu sa margarinom, dodajte ulje i premazite pitu glazurom u debljem sloju. Ja nemam u kuci mikrovalnu i cokoladu otapam u pecnici, a vi kako inace radite za glazure.

Posluživanje

Ohladjena pita se reze u kocke. Iz tog razloga preporucujem za velicinu tepsije 32x23cm smanjiti sve sastojke za 20% kako pita ne bi bila previsoka pa kocke ispadnu preglomazne kao sto su moje ispale:)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

(Preuzeto sa: magazinrecepti.info)

..