Glavni meteorolog: “Sve statistike upućuju da će ova zima biti drugačija – pripremite se”

Sudeći prema najavama meteorologa, očekuje nas topla i jesen s nešto više suhog vremena, dok bi za razliku od prošle godine mogla da nas iznenadi oštrija zima.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije prof. dr. Jugoslav Nikolić nedavno je otkrio da statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dvije-tri.

– Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dvije-tri, sa nešto većom količinom snijega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizirali situaciju i usaglasili svoja očekivanja – izjavio je Nikolić i dodao da bi to usaglašavanje trebalo biti oko 20. novembra, kada će se, kako se očekuje, izaći s dugoročnom prognozom za zimu.

I njegov kolega meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović objasnio je da s vjerovatnoćom od 60% može da se gledajući ljeto kaže kakva će biti zima.

– Jedan period hladnog vremena bio je u januaru 2017. godine i to se ponavlja na tri do četiri godine. Prošla zima je bila topla sa vrlo malo snijega. Po tom nekom ritmu ponovljivosti, vjerovatno je da će ova zima biti malo hladnija i sa više snijega. To je neka gruba procjena – zaključio je Todorović.

«VEĆE ŠANSE DA ZIMA DA BUDE HLADNIJA U ODNOSU NA PROSJEK» Klimatolog prof. dr. Vladimir Đurđević objašnjava da se dugoročne prognoze mijenjaju kako se približava sezona.

– Trenutne prognoze koje su rađene u oktobru pokazuju veće šanse da će zima da bude hladnija u odnosu na prosjek. Međutim, kada se prognoza bude radila u novembru, može da se pokaže da će ova zima biti prosječna – napominje Đurđević.

Tokom predstojeće zime očekuje da će na većem dijelu Starog kontinenta biti temperature toplije od prosječnih, objavio je sajt «Severe Weather Europe». Kako navode, to ne znači da neće biti hladnih dana, već će hladnija vazdušna masa biće rjeđa nad kopnom.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, toplo vrijeme nastavlja se i u novembru. Očekuje se da bi decembar i januar trebali bili blaži i nešto suhlji. Iz RHMZ najavljuju umjerene mrazeve u trećoj dekadi januara. Kada je riječ o februaru i martu, srednje temperature biće, očekuje se, malo iznad prosjeka, u martu više padavina.

GODIŠNJA DOBA SVE TOPLIJA!? Prošla zima je bila prilično blaga, a u nekim dijelovima Srbija nije pao snijeg.

– Posljednjih desetak godina imali smo nekoliko ljeta koja su bila izuzetno topla, tako da nam ovo ljeto djeluje blago. Međutim, ako posmatramo ljeta od polovine 20. vijeka, ovo ljeto je bilo znatno toplije – navodi klimatolog Đurđević, dodajući da su sva godišnja doba iz godine u godinu toplija.

GODINAMA UNAZAD ZIME BLAGE. Meteorolog Đorđe Đurić smatra da je gotovo sigurno da će zima koja je pred nama biti hladnija od prethodne, te da su nekoliko godina unazad zime u Srbiji blage.

– Prošla zima je bila izuzetno blaga, snijega gotovo da nije ni bilo. Zime su godinama unazad blage i mislim da smo posljednji put 2012. godine bilježili obilne snježne padavine – zaključuj Đurić.

Haber.ba

..