Savjet 104-godišnjakinje koja je pobijedila koronavirus: “Budite strpljivi i imajte jaku volju”

Strpljenje i jaka volja su ključ za pobjedu nad koronavirusom, poručila je 104-godišnja Fatkume Bolkvadze koja se uspješno oporavila od infekcije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Bolkvadze je u razgovoru s novinarom AA kazala da je koronavirus prebolovala u kući u rodnom selu Akho kod grada Keda, a tvrdi da su je na životu održali vjera u Boga i dobro opće zdravstveno stanje organizma.

“Osjećala sam iscrpljenost, umor, teško sam se kretala i nisam imala apetit. Imala sam bolove u grlu. Liječila sam se u kući, a sve sam to prebrodila uz Božiju pomoć“, kazala je Bolkvadze.

Ona je pozvala sve ljude u svijetu da povedu računa o zdravom načinu života i da se ne boje virusa i bolesti.

“Za pobjedu nad bolešću vam je potrebno da budete strpljivi i imate jaku volju“, poručila je Bolkvadze.

Ambasadorica Republike Turske u Tbilisiju Fatma Ceren Yazgan kazala je za AA da je sretna zbog ozdravljenja 104-godišnje Bolkvadze sa kojom je i razgovarala telefonskim videopozivom.

“Koliko je samo ta hrabra stogodišnjakinja protratila epidemija, ratova, revolucija i smjena vlasti. To je veliki otpor. Ona je ustvari jedan od simbola otpora ove regije i Kavkaza“, kazala je ambasadorica Yazgan.

Ističući kako je nana Bolkvadze bila svjedok i Staljinove diktature i svjetskih ratova, Yazgan je kazala da je ona primjer hrabrosti muslimanki u gruzijskoj regiji Acara.

“Pandemija je izazvala velike probleme u svijetu, ali kraj je godine i nadam se da ćemo to uskoro ostaviti iza sebe. Tetka Fatkume je za mene svjetlo nade za godinu u koju ovih dana ulazimo“, kazala je ambasadorica Tazgan.

Ambasadorica je istakla kako se ljudi trebaju pridržavati preventivnih mjera i kako iz priče o oporavku vremešne Bolkvadze ne smiju steći pogrešan utisak da zaraza nije opasna.

Haber.ba

..