Sprečava srčani i moždani udar, poboljšava vid, uklanja depresiju, bolove u stomaku, čuva debelo crev

U najvećoj studiji do sada, tim britanskih stručnjaka za nutricionizam je potvrdio koliko su moćne omega-3 masne kiseline za optimalno zdravlje.

Njihovo istraživanje, objavljeno u Scientific Reports, posmatralo je više od 800 sredovečnih i starijih žena da bi videli kako uravnotežena ishrana, koja se sastoji od hrane bogate omega-3 kiselinama, probiotici i vlaknaste stvari utiču na crevni mikrobiom.

Tim je otkrio da su omega-3 posebno pozitivno uticale na trilione bakterija i gljivica koje žive u našim crevima.

Učesnici koji su svakodnevno konzumirali omega-3 kiseline u odgovarajućim količinama su imali značajno smanjen rizik od razvoja stanja vezanih za upale.

Pored toga, omega-3 kiseline su uticale na to koliko je crevni mikrobiom postao raznovrstan.

Medicinska nauka je već dokazala da ova raznovrsnost smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, i sličnih stanja kao što su Kronova bolest ili kolitis.

Ispitivanja na ovim ženama su uključivala merenje količine “dobrih“ bakterija u crevima u odnosu na količinu unosa omega-3 kiselina.

Takođe je izračunat nivo krvnog seruma, koji pokazuje koliko se omega-3 kiselina nalazi u krvi.

Tim je ustanovio da su žene koje su jele više hrane bogate omega-3 kiselinama imale veće nivoe seruma i raznovrsnije crevne mikrobiome.

Naučnici veruju da omega-3 kiseline funkcionišu kao preteča proizvodnji N-karbamoilglutamata (NCG), enzima koji povećava sintezu proteina i omogućava prijateljskim crevnim bakterijama da se razmnožavaju.

Kao što je objasnila dr Kristina Meni, jedan od autora studije:

“Ovo jedinjenje je prikazano kod životinja kako bi se smanjio oksidativni stres u crevima. Verujemo da neki od dobrih efekata omega-3 kiselina u crevima mogu biti zbog činjenice da omega-3 indukuju bakterije da proizvode ovu supstancu.“

Dr Meni i njene kolege istraživači su zaključili da ipak treba dalje da pruže tačne mehanizme koji su uključeni u ovaj proces.

Takođe su istakli važnost konzumiranja omega-3 kiselina u kombinaciji sa drugim zdravim hranljivim sastojcima kao što su probiotici i dijetetska vlakna.

Konzumirajte više omega-3 kiselina

Ova studija zaista navodi na to da morate povećati unos ovog ključnog hranljivog sastojka. Nijedna druga masna kiselina nije opširnije proučavana od omega-3 kiselina.

Njihove medicinske koristi idu dalje od samo poboljšanja vašeg digestivnog profila. U nastavku je navedeno još nekoliko pogodnosti:

Bori se protiv depresije

Depresija je podmukla bolest. Uprkos tome što milioni Amerikanaca pate od ovog stanja, mnogi ljudi još uvek ne razumeju koliko iscrpljujuća ova bolest može biti. Oni koji su depresivni se često žale na to da su u unutrašnjem ratu sami sa sobom.

Pokazano je da se omega-3 kiseline lako bore protiv simtoma depresije i anksioznosti, smanjujući ozbiljnost simptoma nakon nekoliko meseci redovnog konzumiranja.

Stručnjaci za mentalno zdravlje veruju da poboljšanjem veze između stomaka i mozga, omega-3 pomažu depresivnim pacijentima da poprave svoj mozak.

Jedna studija je čak sugerisala da su omega-3 masne kiseline jednako efikasne kao i uobičajeni antidepresiv Prozak, bez ikakvih neželjenih dejstava.

Poboljšava zdravlje očiju

Glavna komponenta omega-3 kiselina, DHA, štiti mrežnjaču oka. Nekoliko medicinskih pregleda je primetilo da omega-3 kiseline smanjuju rizik od razvoja makularne degeneracije, što je jedan od vodećih uzroka slepila.

Pomaže bebama

Trudnicama se govori da konzumiraju više omega-3 kiselina, jer su masne kiseline povezane sa poboljšanim razvojem fetusa.

Naučnici su videli da omega-3 kiseline mogu dovesti do toga da fetusi imaju veću inteligenciju i bolje komunikativne i društvene veštine.

Deca takože imaju smanjen rzik od različitih neurokognitivnih stanja kao što su autizam i cerebralna paraliza.

Sprečava kardiovaskularne bolesti

Omega-3 kiseline podržavaju zdravu fukciju srca. Podaci ukazuju da su masne kiseline vrlo efikasne u održavanju niskog nivoa LDL holesterola, uz povećanje nivoa HDL holesterola.

Ovo su samo primeri zdravstvenih koristi omega-3 kiselina.

Izvor: Webtribune.rs

..