EPILOG STRAVIČNE TRAGEDIJE NA SREBRNOM JEZERU Dva brata su se udavila, a ovo su kazne za odgovorne, otac dečaka: Sramota!

Zbog utapanja na Srebrnom jezeru dvojice braće iz Rače, Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića, Osnovni sud u Velikom Gradištu direktora i trenera OŠ “Karađorđe”, Zorana Jovanovića i Marka Glišića osudio je na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine, a vlasnike kobnih pedalina, bračni par Milinku i Dragana Stanković iz Niša, na po dve godine zatvora.

Bračnom paru izrečene kazne iste su kao u prvostepenom postupku, dok su direktoru i treneru ublažene, pošto su ranije bili osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora.Pošto je nezadovoljno ovom presudom, jer je za optužene tražilo kaznu od najmanje dve godine zatvora, Osnovno javno tužilaštvo najavilo je žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu. Po prijemu žalbe, moraće da donese konačnu odluku – da kazne potvrdi ili preinači ili da izrekne oslobađajuće presude.

Inače, prilikom donošenja prvostepene presude u septembu 2017. godine, otac stradalih dečaka rekao je da su kazne koje su dobili za smrt dvoje dece preblage i sramotne.

– Posebno prema direktoru škole Zoranu Jovanoviću, jer je dobio godinu dana kućnog pritvora, koji je po meni više kriv od ljudi koji su izdavali pedaline. Ponašao sam se do sada kao čovek, imao sam poverenja u sud. Da sam znao kako će to da se završi, ne bi bilo tako. Sudija mi nije dozvolio da se obratim i da kažem par reči. A oni su se čak bunili i pitali se zbog čega su uopšte osuđeni! – rekao je tada Aleksandar Petrović otac dečaka.Podsećanja radi, braća Stefan i Nikola utopila su se 11. septembra 2016. godine u Srebrnom jezeru, nakon odigrane fudbalske utakmice zbog koje su sa direktorom i trenerom došli u Veliko Gradište.

Oni su stradali dok su se vozili na pedalini, na kojoj su bili sa još četiri svoja druga. U jednom trenutku, njih dvojica sišla su u vodu duboku pet metara, ali su se držala za pedalinu, jer su bili neplivači.

Po povratku na pedalinu, Nikola se okliznuo i pao u jezero, a Stefan je skočio da mu pomogne, ali su ubrzo obojica potonula. Direktor, koji je u obližnjem kafiću pio kafu, i trener optuženi su jer nisu vodili računa o bezbednosti đaka koje su poveli na utakmicu, a vlasnici pedalina jer su ih iznajmili maloletnicima i to bez zaštitnih prsluka.

Beživotna tela dečaka izvukli su pripadnici Žandarmerije.

Kao što je “Blic” već pisao, lanac odgovornosti za smrt dečaka sačinjen je od nekoliko značajnih karika, a u nadzoru nad decom i neodgovornim iznajmljivanjem pedaline propuste su napravili gotovo svi.

Direktor jer je izgubio decu iz vida verovatno jer je sedeo u kafiću, a pre toga ih samo usmeno opomenuo da ne idu na pedaline i ne ulaze u vodu. Bračni par koji je iznajmio pedaline deci jer ih je na plovilima bilo previše (15 dece neplivača na dve pedaline) i to bez zaštitnih prsluka.

Inače, Stankovići nisu imali dozvolu za rad a dozvola o zakupu je istekla 11 dana pre tragedije.

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.