Dođu ljudi, mi sjednemo, ja njemu prodam kćerku i to je to: Priča ovog roma će vam pokazati sav užas dogovorenih brakova

UGOVORENI BRAKOVI SU I DALJE NAŽALOST ČESTA PRAKSA U ROMSKOJ ZAJEDNICI. DJEVOJČICE SU NAROČITO POGOĐENE MEĐU PRIPADNICIMA ROMSKE NACIONALNE PRIPADNOSTI KADA JE RIJEČ O UGOVORENIM BRAKOVIMA I TRGOVINOM DJECE, OVAKVA PRAKSA PREDSTAVLJA SIGURNO I NAJGRUBLJE KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA.

Zbog jednog svadbenog veselja u Kruševcu, javnost u našoj zemlji je ostala šokirana, zbog vjenčanja djece od deset i jedanaest godina.

-Šta se čudite, to se odmah zna od malena, nema tu šta ja da prosim djevojku. Evo ja imam 22 godina, a meni je ovo četvrti brak, oženio sam se sa 16 godina, izjavio je jedan rom.

Dođeš, djevojku ukradeš i to je to, bolje idite pitait komšiju, majka udala kćerku sa 12 godina, a godinu poslije ona se porodila, svi smo to normalno prihvatili.

A jedan stariji rom je pristao da govori o ovoj tabu temi, otkrio je mnogo detalja, tvrdi da je ugovaranje brakove jedna normalna i legitimna stvar, a prema njegovim riječima, djeca se kaparišu čim se rode.

Mi sve to dogovorimo dok su još u pelenama, dođu, sjednemo, odmah i cijenu ugovorimo, a ja im prodam kćerku, to je to, dodajući kako djeca ne budu tu, niti imaju pravo na to.

Cijena varira, tako objašnjava, svoju kćerku je prodao za 6000 eura, napominje da mu je ta cijena bila mala. Prodao sam je jeftino bre, da vidiš u okolini Beograda kako se to radi, prava stvar je to. Prodaju kćerke za 30 ili 40 hiljada eura, ovdje smo sirotinja, nemamo toliko pare.

Moramo napomenuti da su prisilni brakovi zakonom zabranjeni.

Šta mislite o ovome?

..