MAJKA ČULA NOVU TUŽNU VIJEST: Njena bebica, velika tek kao paketić čipsa, ipak je…

Shrvana majka, koja je donijela hrabru odluku da pokuša iznijeti trudnoću s bebicom za koju su doktori utvrdili da ima gotovo nikakve šanse da preživi zbog smrtonosne bolesti – čula je novu tužnu vijest!

Žena po imenu Hayley Martin i njen suprug, Scott, u petom mjesecu trudnoće morali su se suočiti sa strašnom viješću: Pokazalo se da se dijete u majčinoj utrobi razvija bez bubrega. Dijagnoza je bila rijedak poremećaj pod imenom bilateralna renalna agenezija. Problem je bio i u tome što je nedostatak aminotične tekućine uzrokovao malformaciju pluća.

Međutim, iako je medicinski tim odmah ponudio majci da se obavi abortus, jer dijete jednostavno ne može živjeti u takvom stanju – majka i otac donijeli su odluku da ona pokuša iznijeti trudnoću do kraja kako bi – kada po očekivanju nakon porođaja bebica umre – njene organe donirali drugoj djeci kojima su potrebni.

Tako se i dogodilo. Rođena je «carskim rezom» malena Ava-Joy, teška tek 55 grama, velika koliko paketić čipsa, kako slikovito opisuju britanski novinari, u čijoj zemlji se ovaj slučaj i desio.

No, uslijedio je novi tužan preokret…

Roditelji curice Hayley i Scott, oboje 30-godišnjaci, koji imaju troje djece, su donijeli altruističnu odluku o rođenju njihove kćerkice Ave-Joy, iako su znali da curica nema praktično nikakve šanse da preživi ni nekoliko sati nakon rođenja. Željeli su donirati organe svog djeteta drugoj bolesnoj djeci, ali su im onda doktori rekli još jednu tužnu vijest.

Naime, budući da je imala svega 55 grama i bila izuzetno sitna, bebica je bila previše mala da bi njeni organi mogli biti iskorišteni za transplantacije.

Ava-Joy preživjela je svega 96 minuta nakon što je rođena «carskim rezom». Bila je to mnogo više nego što su doktori predviđali – vjerovali su da ne može živjeti ni 10 minuta nakon porođaja. Tih 96 minuta bilo je vrijeme koje su curica i njeni roditelji mogli provesti zajedno.

Hayley je izjavila za Mail On Sunday: «Želja da doniramo organe nije bio jedini razlog zašto sam nastavila s trudnoćom, ali bi bilo sjajno da se moglo pomoći drugoj djeci. U njenu čast ja planiram da doniram jedan svoj bubreg…»

Inače, par iz mjesta Hull, dobio je vijest koja im je «slomila srca» o tome da je bebica ipak premala 2. januara, svega šest dana prije zakazanog termina porođaja, 8. januara.

Noć prije «carskog reza», Hayley nije mogla spavati.

– Legla sam i rekla Avi da je volim, da bih voljela kad bi ona mogla ostati. Ako ima Boga, molila sam da je barem malo zadržim uz sebe.

Nakon što je Ava-Joy rođena u 10 sati i 1 minutu ujutro u bolnici za ženu i dijete u Istočnom Yorkshireu, roditelji su mogli provesti neko vrijeme s njom živom. Ava nije otvorila svoje okice, ali roditelji su mogli čuti njen plač pri rođenju, što niko prije nije očekivao.

– Nisam mislila da ćemo to dobiti. To je bila najljepša stvar. Činjenica da je zaplakala je nešto što nikad neće moći biti uzeto od nas. Uhvatila je moj prst. Ona je bila borac – prisjetila se mama, koja je imala teške trenutke i prije porođaja.

– Naravno da to slama srce. Vidim druge trudne mame koje sretne očekuju prinovu i tada ne mogu a da ne osjetim tugu – izjavila je u to vrijeme. Loša dijagnoza za Hayley je bila zaista veliki šok, jer sve do tada je izgledalo kao sasvim uobičajena trudnoća. No, ona je i u tako teškom trenutku nastojala razmišljati i učiniti nešto pozitivno.

Doznajemo.com/DozaZdravlja

..