Ovo je baka koja u napuštenom selu čuva crkvu i džamiju

Baka Janja Ćorak (88) jedna je od posljednjih stanovnika u malenom pustom selu Kotezi nadomak Ljubinja u Bosni i Hercegovini, a ova mještanka vjerno i s posebnom pažnjom “čuva“ i nadzire crkvu i džamiju u ovom selu istočne Hercegovine.

Osim Janje, tokom godine u selu živi još i Ruža Kurlika (94) čija je kuća u dnu naselja tako da se komšinice vrlo rijetko viđaju.

Iako su Kotezi jedno od sela u istočnoj Hercegovini koje je na granici izumiranja, Janja živi u kućici na vrhu sela i svakog jutra ispred svoje kuće pogleda panoramu čitavog mjesta kako bi se uvjerila da je sve kako treba, piše agencija Anadolija.

Selo bi oživjelo sa obnovom džamije

Prvo što baka Janjino oko svakog jutra ugleda jeste čuvena džamija Muje Kotezlije, koja slovi za jednu od najstarijih džamija u BiH i koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Kako se bez njenog znanja u selu ništa ne događa, tako Janja prati sve aktivnosti oko obnove džamije, koja će se, kako vjeruje, uskoro obnoviti.

“Ovo je jedna od najstarijih džamija u BiH. Čistili su i govore da će se popravljati. Stavili su i kapiju“, kaže Janja za agenciju Anadolija.

Janja tvrdi da u ljeti ovo selo ipak, oživi i tada se vrate sjećanja na dane kada je mjesto bilo puno stanovnika. Poteknu i priče o perspektivi koju u ovome selu, u kojem je nekada bilo više do 100 domaćinstava, odavno niko ne vidi.

“Ovdje su živjela sva tri naroda. Mi smo se gledali kao rođena braća. Ako je ne dao Bog neka sahrana i žalost , nije se gledalo je li musliman, pravoslavac ili katolik. Mi smo svi bili zajedno, isto i ako je veselje. I evo kad je došao rat razišlo se sve. Niko se nije posvađao već je otišlo sve, narod se razišao“, sa sjetom kaže Janja.

I ova starica je tokom posljednjeg rata bila u izbjeglištvu kod svoje djece na području Dubrovnika, ali čim je bilo moguće vratila se na ognjište porodičnog gnijezda kojeg je sa svojim pokojnim suprugom Vidom daleke 1953. godine svila.

“Rodila sam četvoro djece. Stariji mi je sin umro 2001. godine i iza njega je ostalo troje djece, sin i dvije kćerke. Obje su udate i kćeri su im udate, a imam 11 unučadi i osmoro praunučadi. Dođu svi da me obiđu i zovu me često“, ističe Janja.

Posebno se raduje vikendima, kada dolaze bivše komšije sa kojima se rado druži.

“To znači da svi koji su potekli iz Koteza vole ovo mjesto samo što nema perspektive i to im ne dozvoljava da se na svoje ognjište i vrate. Sve je zbog loše politike koja je ljude iz ovoga mjesta i otjerala”, zaključuje baka Janja.

Izvor: cdm

..