HAČAPURI: GRUZIJSKE LEPINICE SA SIROM!

Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom ili po naški lepinja sa sirom. Ima više vrsta ove lepinje u zavisnosti od regiona u Gruziji i ovo je recept za hačapuri po adžarskom.

Ovo sam pročitala na internetu a sad nešto od mene ” Hačapuri je najukusnija lepinja sa sirom” . Na čamcu od testa obilno stavite vaš omiljeni sir , jaje, kajmak ili puter i……uživajte !

SASTOJCI:

Fil:

PRIPREMA

  1. Od navedenih sastojaka umesimo elasticno testo, pokrijemo krpom i ostavimo na raste 15-20min. Naraslo testo samo malo premesimo i delimo na 2 dela.
  2. Od svakod dela testa oklagijom formiramo krug i sa obe strane u polukrug stavljamo rendani sir.
  3. Rolamo testo sa obe strane a kad se krajevi spoje formiramo testo u oblik čamca. Stavimo formirane camce u pleh na pek papiru.
  4. Fil : Narendamo sir po ukusu, moze tvrdi kravlji sir, kackavalj ili sitan sir i tvrdi beli sir promesamo i dodamo malo mleka.Napominjem da pripazite u kombinaciji sireva da ne budu preslani , ovde glavnu ulogu ima sir ali birajte jedan slani i jedan manje slani sir.Punimo filom praznine camca.
  5. Premazemo okvire umucenim jajetom i pecemo u zagrejanoj rerni oko 25min na 200c.Izvadimo pleh iz rerne i u sredini stavlamo jedno zumance[ ja sam stavila celo jaje] i pecemo jos 2-3min jer jaje treba da bude mekano .
  6. Kad se servira u tanjir na sredini uz jaje dodajemo i dva komada putera, kidamo komad hacapurija i promesamo jaje, puter i topli sir i…uzivamo !!!

POSLUŽIVANJE

Služi se toplo uz čašu jogurta a može i jedna ljuta papričica’ po ukusu !

Dobar apetit !!!

Izvor: coolinarika/none


(Izvor: kupujtesigurno.com)

..