Zapečeni grah na Makedonski način – Gravče na tavče – Domacinski recepti

Sastojci
500 gr. bijelog graha
1 kg. crni luk
1 glava bijelog luka
2 žlice aleve mlevene crvene paprike
sol,papar,vegeta po vašem ukusu
malo ulja…po potrebi koliko treba za crni luk
4 kobasice
3-4 zelene paprike rog
2 suhe paprike
1 svježi paradajz
Priprema

Grah prethodnog večera natopite u vodi i ostavite da stoji preko noći.
Vodu bacite i stavite svježu i stavite da se kuha.Od luka koji je predviđen za rezanje, narežite jednu glavicu i stavite je da se kuha sa grahom, dodajte zelene i suve paprike i jedan svježi paradajz i posolite.Dodajte i pola glave bijelog luka sa ljušpom. U toku kuhanja dolivajte vode i dodajte vegetu i papar.

Ako režete luk na starinski način kao naše mame i bake u rukama….onda fino i lepo uzmite crni luk i nož i sedite u fotelju i seckajte…..trebaće vam puno vremena jer ide puno luka.Malo ćete plakati ali nema veze..krajni rezultat je mmmmmmmm.A ako režete kao profesionalne kuhare na dasku cak- cak -cak-cak-cak…e onda režite tako 🙂

Zatim u veliku šerpu stavite ulje i luk i pržite ga na tihu vatru dok ne požuti i omekša.Pazite da ne bude premalo ulja i da vam luk ne gori na dnu.Na kraju luk posolite malo,dodajte 2 žlice crvene mlevene aleve paprike i propržite još par minuta i maknite sa vatre.

Kad je grah gotov, rešetkastom kašikom premjestite ga u posudu za pečenje i 1/3 graha ga prepasirajte pasirkom.Kuhani bijeli luk istisnite i stavite u grah.Sve izmješajte.

Zatim isprženi luk stavite na površinu graha i lepo rasporedite.Nemojte da graha mješate, neka luk ostane gore na površini.Zatim kutlačom dodajte od tečnosti od kuhanja, da bude 1 cm nad površinu graha.Zatim kašikom na svakih 2-3 cm prebodite grah da voda dođe do dna.Nemojte mješati ništa.

Pola glave luka koja vam je ostala oljuštite i svaki čen prepolovite na 3 dijela i zapičiti na razna mjesta u grahu.Na površini poređajte kobasice,kuhane suhe i zelene paprike i stavite u prethodno zagrejanoj pečnici da se peče na 220 stepeni.

Zavisno od vaše pečnice pratite situaciju i ako vam previše brzo peče onda smanjite na 200 stepeni.Ja sam smanivala, povečavala i sve zajedno 1 sat pekla.Dobar tek !!!

Posluživanje

Ovakav grah kuham 23 godina, nešto sam uzela od moje mame, a ovo sa veliku količinu luka i stavljanje na površini mi je izdao jedan kuhar od jednog etno makedonskog restorana još davno davno kad sam bila mlada.Zato je i gravče tavče ukusno na ovaj način jer crni luk napravi svoje 🙂

Preuzeto sa: coolinarika.com…

Liječenje povišenog krvnog pritiska nemedikamentoznom metodom je najefikasniji i najsigurniji način da se to tretira. U nastavku su neki savjeti kako smanjiti i kontrolirati visok krvni pritisak. Dijeta: Jedite 8 do 10 porcija voća i povrća svaki dan; 7 do 8 porcija žitarica; i do 2 porcije nemasnog mesa dnevno. Dodati 4 do 5 obroka […]

Sastojci kora 6 jaja,6 kasika secera,6 kasika mlevenih oraha,5 kasika brasna, pola praska za pecivo,3dl fante. 1fil 300gr mlevene plazme,100gr cokolade,2dl fante,pola margarina,50gr secera u prahu. 2fil 200gr mlevenih oraha,1dl mleka,pola margarina,50gr secera u prahu. 3fil 750ml mleko,3 pudinga od vanile,pola margarina,50gr secera u prahu. 300gr slaga. Priprema 1. 6 belanca sa 6 kasika secera […]

(Izvor: domacinskirecepti.info)

..