COCO BERRY KRIŠKE –

kolač bogatih aroma sa laganim korama od kokosa, džemom od borovnica i kremom od bele čokolade.

SASTOJCI:

Kore

8 belanaca

10 kašika šećera

6 kašika brašna oštrog

6 kašika kokosovog brašna

6 kašika ulja

1 kašičica praška za pecivo

Bela krema

200 g bele čokolade*

200 g milerama ili tečne slatke pavlake**

Još

12 punih kašika (veća tegla) džema od borovnica

4 kašike tečne slatke pavlake

PRIPREMA:

Bela krema

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

Dodavati kašiku po kašiku milerama (ili ako koristite slatku pavlaku, dodavati je u tankom mlazu) otopljenoj čokoladi uz energično mešanje.

 Smesa će početi naglo da se steže, a sa daljim dodavanjem milerama/slatke pavlake biće sve ređa.Mileram ili slatku pavlaku nije potrebno zagrevati.

Ostaviti u frižideru da se steže, povremeno mešajući. Na početku će smesa biti polutečna. Nakon, otprilike, pola sata fino će se zgusnuti, taman toliko da može da se maže, a da se ne razliva.

Kore

Uključiti rernu na 170 stepeni.Belancima dodati prstohvat soli i mutiti mikserom, dodajući kašiku po kašiku šećera. Umutiti u čvrst sneg.Dodati ulje i umutiti da se poveže.Dodati prosejano brašno i prosejan prašak za pecivo. Umutiti kratko da se sve poveže.Dodati kokos i kratko umutiti da se poveže.Po želji dodati kašiku ceđenog limuna ili sirćeta, ako ne volite miris belanaca.

Najveću tepsiju od rerne (35 x 38 cm) obložiti pek papirom i ravnomerno razmazati smesu.Peći 12 minuta na 170 stepeni (da blago porumeni i da ne ostaju tragovi testa na čačkalici).Kada je kora pečena, izvaditi je zajedno sa pek papirom iz tepsije, posuti lagano šećerom u prahu da se površina ne lepi na dodir i ostaviti 10-ak minuta da se ohladi. Prevrnuti koru na drugi pek papir i pažljivo skinuti papir na kome se pekla.Iseći koru na 4 jednake trake.

Džem pomešati sa slatkom pavlakom (slatka pavlaka ga čini lakšim za mazanje, mada možete lagano ugrejati džem da bude tečniji i lakši za mazanje, tada će vam trebati upola manje džema, jer se ne može deblje namazati).

Na tacnu postaviti jednu traku od kore, premazati sa 4 kašike smese džema i slatke pavlake. Slagati dalje kora -smesa od džema -kora – smesa od džema kora – smesa od džema. Ohladiti 15-ak minuta u frižideru i premazati ceo kolač belom kremom. Po površini kremu naneti bogato, a po bočnim stranama tanko.

Nakon 2 – 3 sata hlađenja u frižideru kolač je spreman za serviranje. 

Napomene:

Koristila sam belu čokoladu za jelo Delhaize, koja je dosta čvrsta. Ako se koriste manje kvalitetne bele čokolade potrebno je smanjiti mileram/slatku pavlaku na 160 g, jer će krema biti previše retka!!!2. **

Krema na slici je rađena sa 160g milerama i 40 g tečne slatke pavlake. Obično je pravim sa čistim mileramom, jer joj da lagano kiselkast ukus.

Ponekad samo je pravim sa čistom slatkom pavlakom (zavisi od volje degustatora

Umesto džema od borovnica može se napraviti fil od svežih borovnica, tako da se 500 g borovnica usitni u kašu u blenderu ili pomoću štapnog miksera, pomeša sa 50 g skroba (gustina), skuva kao puding i u kuvano umeša 4 kašike tečne slatke pavlake.

izvor: coolinarika

(Preuzeto sa: kuhajtesanama.net)

..