EKLERI S DOMAĆIM PUDINGOM OD BIJELE ČOKOLADE –

Domaći puding od bijele čokolade poslastica je sam po sebi, no kada mu dodate fino, hrskavo tijesto, ovaj dezert postat će fantastičan dezert kojem je teško odoljeti.

SASTOJCI;

100 g pšeničnog brašna

4 jaja

100 g maslaca

Za pripremu pudinga trebat će vam:

4 žumanca

100 g šećera

5 dl mlijeka

pola kašičice vanilije

150 g bijele čokolade

PRIPREMA:

Zakuhajte 2,5 dl vode s maslacem. Dodajte brašno i prstohvat soli te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na laganoj vatri miješajte dok se masa ne počne odljepljivati od stranica lonca.

Uklonite s vatre i postepeno umiješajte jaja.

Smjesom napunite slastičarsku vrećicu.

Prekrijte lim papirom za pečenje.

Tijesto istiskujte u prutiće duge sedam centimetara s dovoljno razmaka. Poprskajte ih vodom i pecite 20-30 minuta na 200 stepeni. Temperaturu smanjite na 150 stepeni i pecite još desetak minuta dok tijesto ne požuti.

Ohladite ga i prerežite po dužini s jedne strane, ali ne do kraja.

Žumanca i 1/3 šećera pjenasto umutite te dodajte brašno. Preostali šećer i mlijeko stavite neka prokuha.

Miješajući, ulijte vrelo mlijeko u žumanca, dodajte vaniliju i ponovno stavite na vatru. Neka prokuha pa kuhajte još dvije minute.

U smjesu stavite naribanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Pokrijte i ostavite krem-puding da se ohladi. Kad maknete sirovo tijesto za eklere s vatre, trebate dobiti ljepljivu smjesu koja kapa.

Za vrijeme pečenja ekleri se povećaju pa ostavite razmaka između njih. Pečene i ohlađene prerežite ih po dužini do tri četvrtine tako da se polovice ne razdvoje.

http://kuharica.avaz.ba/


(Preuzeto sa: kuhajtesanama.net)

..