Veliki skok cijena namirnica u BiH: Hljeb sve skuplji, piletina postala luksuz

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci su značajno porasle, što sve više zabrinjava građane koji smatraju da je ekonomska situacija sve teža i neizvjesnija, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako pokazuju i zvanični podaci Federalnog ministarstva trgovine, potrošačke cijene u augustu 2021. godine, u prosjeku su porasle za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Posmatrano po odjeljcima Klasifikacije lične potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima: namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,1 posto, prijevoz za 0,7 posto, hrana i bezalkoholna pića za 0,5 posto i rekreacija i kultura za 0,1 posto.

Cijene su pale u odjeljcima: odjeća i obuća za 0,3 posto, alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti i ostala dobra i usluge za po 0,1 posto. U ostalim odjeljcima cijene se u prosjeku nisu mijenjale.

U augustu 2021. godine u odnosu na isti mjesec 2020, cijene su porasle za 2,4 posto.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, cijena kilograma hljeba u augustu ove godine u Federaciji BiH iznosila je 2,50, a u bh. entitetu Republika Srpska (RS) 2,30 KM, dok je u augustu 2017. u FBiH iznosila 2,40, a u RS-u 2,20 KM.

Također, cijena kilograma brašna u augustu ove godine u FBiH iznosila je 0,93 KM, a u RS-u 1,05 KM, dok su u istom mjesecu 2017. građani FBiH za kilogram brašna morali izdvojiti 0,90, a u RS-u 0,75 KM.

Litar ulja u FBiH je u augustu ove godine koštao 3,02 KM, a u RS-u 3,20, što je značajan rast cijene u odnosu na isti mjesec 2017. kada je litar ulja u FBiH koštao 2,10 KM, kao i u RS-u.

Nadalje, u augustu 2021. godine, 250 grama maslaca u FBiH je koštalo 5,42 KM, a u RS-u 5,38, što je rast u odnosu na august 2017. kada su građani za ovu namirnicu u FBiH izdvajali 5,00 KM, a u RS-u 4,20.

Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH kazala je za AA da statistički podaci jasno pokazuju da je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala od 12 do 15 posto.

“Ono što definitivno građane najviše zabrinjava, a i treba zabrinjavati, je da je došlo do poskupljenja prehrambenih artikala i higijenskih potrepština i svega onoga što je ljudima neophodno za svakodnevni život i ono bez čega ne bismo mogli, pogotovo za vrijeme pandemije, kada je ljudima potrebno da jedu kvalitetniju hranu, a povećana je i potražnja za higijenskim potrepštinama. Upravo ti artikli su najviše poskupjeli”, rekla je Čaušević Sućeska.

Kako je pojasnila, postoje objektivni u subjektivni faktori koji su doveli do porasta cijena životnih namirnica u BiH.

“Objektivni faktor je da BiH spada u red zemlja koje uveliko ovise od uvoza nekih repromaterijala. Mi smo također mala zemlja i ne možemo utjecati na kretanja cijena na svjetskom tržištu. Nažalost došlo je do rasta cijena usljed pandemije koronavirusa i samim tim i proizvoda i prijevoza do BiH iz većih zemalja, tako da je to utjecalo na formiranje cijena u BiH”, kazala je Čaušević Sućeska.

Međutim, na porast cijena životnih namirnica utjecali su i određeni subjektivni faktori.

fokus.ba

..