MAMA ODVELA CURICU DOKTORIMA NAKON ŠTO JU JE “NEŠTO OPSJEDNULO” Nakon pregleda uslijedio je ŠOK!

Jedna mama je otkrila da njena mlada kćerka ima `epizode` u kojima se ponaša kao da ju je nešto «opsjelo», a doktori tvrde da pati od rijetkog medicinskog stanja, koje se u običnom govoru naziva «egzorcistički sindrom»…

Naime, žena po imenu Nikki Ashcroft (33) navodi kako je njena kćerka Amelia imala faze u kojima bi rukama obgrlila koljena smijući se histerično i ponekad bi, naizled ničim izazvana, počela vikati ili vrištati u javnosti.

9-godišnjakinji su doktori u Velikoj Britaniji postavili dijagnozu Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infection (PANDAs), odnosno Pedijatrijski autoimuni neuropsihijatrijski poremećaj povezan sa streptokokalnom infekcijom.

Ovo stanje, izazvano teškom upalom grla, izaziva simptome kakvi su promjene u ponašanju, anksioznost, tikove i Opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Opisujući erupciju takvog ponašanja u jednom supermarketu u jedanaestom mjesecu 2016. godine, gospođa Ashcroft se prisjeća:

– Bili smu u «Asdi» i Amelia je odjednom počela nasumično da vrišti i viče. Morala sam joj čvrsto stisnuti ruke uz tijelo, bila sam prestravljena, pitajući se «Šta ju je obuzelo?»

Samohrana majka iz Wigana (Greater Manchester) navodi da je taj incident bio katalizator koji je vodio do potpune promjene karaktera njene kćerke.

– U očajničkoj potrazi za pomoći, snimila sam je tokom jednog od napada i postavila na Fejsbuk, na forum. Jedna gospođa poslala mi je poruku sa nekim informacijama o Pedijatrijskom autoimunom neuropsihijatrijskom poremećaju, za koji prije nikad nisam čula, ali sam nastavila «guglati» i otkrila da Amelija ima mnogo simptoma tog stanja.

Inače, ovo stanje se pojavljuje kada streptokokalna infekcija poput tonzilitisa izazove neuobičajen imunološki odgovor, dovodeći do upale u djetetovom mozgu.

Najteži dan za Ameliju vezan za ovo stanje desio se kada je otišla na sastanak maminog kluba za mršavljenje.

Niki se prisjeća: «Iznenada ona je skočila na stolicu i obgrlila svoja koljena, istovremeno se histerično smijući. Nisam znala kako da reagujem. Pokušala sam razgovarati s njom i smiriti je, ali ona kao da je bila ošamućena. Istog dana smo otišli na večeru, gdje je ona sjedila u uglu i histerično se smijala, također. Pokušala sam je i tada smiriti…»

Amelija je podvrgnuta operaciji krajnika u devetom mjesecu prošle godine, a dva mjeseca kasnije i zvanično je dobila dijagnozu spomenutog sindroma u wiganskoj medicinskoj ustanovi «Royal Albert Edward Infirmary».

Ali i nakon toga su se razvijale infekcije, koje su vodile do zabrinjavajućih tikova – pa je curica morala biti odvedena u bolnicu kada je toliko izgrizla usne da se koža počela guliti.

– Kada se sve smiri, sjajno je, jer dobijem svoju djevojčicu nazad. Ali znam da se u bilo kojem trenutku može desiti da se počne ponašati kako da je opsjednuta – zaključuje mama.

Doznajemo.com/DozaZdravlja

..