Zaslađena pića mogu vas ubiti: Evo šta se dešava u tijelu kad pijete sokove

Prijevremena smrt od kardiovaskularnih oboljenja, to je najteži ishod čestog konzumiranja raznih gaziranih pića kao što su kole, sportski napici i sokovi.

Naučno otkriće objavljeno u časopisu Cirkulacija prenose svi svjetski mediji, a upozorava na povećan rizik od srčanih oboljenja, ali i od karcinoma – prije svega na debelom crijevu ali i na dojkama.

Pod najvećom prijetnjom su žene – dvije trećine onih koji piju više od dvije čaše zaslađenog bezalkoholnog pića dnevno izlažu se riziku prerane smrti. Svaki treći muškarac je ugrožen na isti način.

Opasnost od ovih bolesti se u velikoj mjeri smanjuje sa redukcijom količine šećera, naprimjer, ako se samo jedna čaša zamijeni pićem sa vještačkim zaslađivačem.

To, međutim, ne znači da i vještačke zaslađivače treba koristiti u pićima bez mjere. Za sve žene starije od 50 godina je, kažu istraživači, više od dva slatka bezalkoholna pića dnevno opasno jer nosi rizik od srčanog i moždanog udara.

U tijelu se dešavaju isti metabolički procesi kao i kad bismo toliki šećer jeli kašičicom i zato treba voditi računa o uravnoteženoj ishrani.

bhdijaspora.net

..