Ulje od kantariona jako je cijenjen lijek iz prirode

Ulje od kantariona uvršteno je među najpopularnije prirodne lijekove. Danas ga mnogi koriste, a stručna ispitivanja dokazala su njegovu efikasnost.
Kantarion je biljka koju još znamo kao gospina trava. Ima izrazito žute malene cvjetove, koji kada ih protrljamo između prstiju puštaju tekućinu crvene boje. Odatle i dolazi crvena boja koju ima ovo prirodno ulje.

Kantarionovo ulje pokazalo se jako efikasnim u mnogim situacijama.

U alternativnoj medicini danas je jako cijenjeno, kao što je bilo i kroz povijest, ali se i službena medicina sve više oslanja na ovaj prirodni lijek. Nemojte se iznenaditi kada vam liječnik savjetuje da koristite ulje od kantariona.

Iako se lako pronalazi u gotovo svim apotekama, i biljnim ljekarnama, ulje od kantariona možete i sami sebi napraviti. Postupak pripreme ulja traje jedno izvjesno vrijeme, ali je u principu jako jednostavan. Ako imate vremena prošećite prirodnom, sakupite cvjetove kantariona i ponesite ih sa sobom doma. Kod kuće vam je potrebno dobro i kvalitetno maslinovo ulje, u koje stavite ove cvjetove i ostavite sve tako zatvoreno na suncu da cvjetovi puste sastojke.

Postupak pripreme kantarionovog ulja
Spomenuli smo već da je priprema jednostavna. Sada ćemo opisati točan postupak za izradu ulja od kantariona. Sve što vam je potrebno su svježi cvjetovi biljke, kvalitetno maslinovo ulje i dobra volja. Jednostavno operite i dobro osušite jednu poveću staklenku. Kada se osuši, staklenku napunite cvjetovima kantariona. Nakon toga, u staklenku natočite maslinovo ulje, tako da sa uljem potpuno potopite cvjetove. Zatvorite staklenku i ostavite na svijetlo mjesto da vrijeme obavi svoje. Ovako pripremljene sastojke treba pustiti mjesec dana, da se iz cvjetova kantariona svi ljekoviti elementi otpuste u maslinovo ulje. Nakon mjesec dana primijetit ćete kako je ulje promijenilo boju, odnosno da je poprimilo crvenkastu nijansu i to je dobro. Ulje dobro procijedite i spremite u manje bočice koje kasnije čuvate na manjim temperaturama, na mračnom mjestu. Ovako pripremljeno ulje ima rok trajanja od jedne do dvije godine. Ukoliko ste pripremili veće količine ulja, slobodno ga podijelite sa drugima, jer nekom može zatrebati.

Zbog čega je ulje tako ljekovito?
Kantarionovo ulje pokazalo se jako efikasnim u liječenju akni, opeklina, pa čak i depresije. Zbog jako dobro izbalansiranih sastojaka koje u sebi ima, ovaj prirodni lijek djeluje smirujuće, te regenerira, pomažući na taj način našem tijelu i izvana i iznutra.

Ulje kantariona obiluje mnogim ljekovitim spojevima, a posebno treba istaknuti aktivni sastojak hipericin. Hipericin je spoj koji pronalazimo u kantarionu. On djeluje protuupalno, umirujuće i regenerirajuće. Zbog tako dobrih ljekovitih svojstava, danas se kantarionovo ulje smatra čudesnim, pa ni ne čudi toliko raširena upotreba ovog prirodnog lijeka. Ulje kantariona uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma, pa tu možemo spomenuti određene probleme sa kožom, prvenstveno akne, ožiljke, opeklina od sunca, pa i neke psihičke probleme poput blage depresije, te probleme sa kojima se najčešće susreću žene, odnosno određene ginekološke smetnje.

Na kraju ćemo spomenuti, točnije rečeno upozoriti da nije dobro koristiti ulje kantariona na mjestima izloženim sunčevoj svjetlosti. Posebno treba izbjegavati ovo ulje za sunčanje. Naime, ulje kantariona je fotosenzibilno zbog čega se ne smije koristiti na mjestima na koži koja će biti izložena sunčevim zrakama.

Nakon sunčanja, ako ste zadobili opekotine možete ga koristiti.

Izvor: klikmagazin.com

..