BOSANSKO TIJESTO ZA D0MAĆE KORE: Svima Uspijevaju Iz Prve, TANKE I PROZIRNE, A NE PUCAJU I NE KIDAJU SE

Bosanska kuhinja je možda najpoznatija po najljepšem bureku i pitama, koji su prvi izbor kada se želimo počastiti nečim ukusnim. Međutim, da biste napravili pravu bosansku pitu, morate napraviti koru po pravom receptu bosanske domaćice.

Najvažnije kod pripreme kore je da je razvučete tako da bude skoro providna, ali ne ispucala ili pokidana. Ako se dobro pridržavate recepture i procesa pripreme, uz samo malo truda napravićete koru kao i najiskusnija domaćica. Sa ovim mjerama imat ćete dvije školjke.
POTREBNI SASTOJCI:
500 g brašna
300 ml vode
2 kašičice soli
malo ulja

NAČIN PRIPREME:
U činiju stavite brašno, posolite i odmah sipajte svu vodu. Mešajte i mesite testo rukama dok ne dobijete smesu bez brašna i grudvica. Podeliti testo na dve jufke i ostaviti da odstoji 15 minuta. Oklagijom razvaljajte tijesto na oko 1 cm debljine. U tepsiju sipajte kašiku ulja, raširite i u nju stavite koru za pitu.
Odozgo prelijte još jednom kašikom ulja i prekrijte celu koru, pa ponovite postupak sa drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta. Postavite čisti pamučni stolnjak na sto i prekrijte ga.

Prebacite testo na sto. Prvo rukama razvucite koru od sredine. Pokušajte lagano razvući tijesto vrhovima prstiju da ga slučajno ne ubodete. Nastavite širiti po stolu dok ne postanu tanki i gotovo providni. Napunite ih po potrebi. Podignite stolnjak, savijte krajeve kore za pitu tako da bude pravougaonik i zarolajte pitu pomoću stolnjaka. Rukama ga savijte u oblik potkovice i lagano prebacite u podmazan pleh. Ponovite postupak sa drugom korom i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta.