U supermarketu su vam naplatili kesu!? Evo koje je vaše pravo u takvoj situaciji!

Posljednjih godina postala je obaveza da prilikom kupovine u supermarketima kada trražite kesu, oni vam je i naplate. Neke osobe ne žele da bacaju novac svaki put na novu kesu zbog čega od kuće ponesu neku staru ili ceger u koji će da stavljaju stvari koje su kupili.

Ali, dešava se i to da zaboravimo ponijeti kesu od kuće, pa ipak moramo da kupimo jednu u supermarketu.

Nekada i ne znamo kako izgledaju te vrećice koje nam trebaju, a koje ćemo da platimo, a zapravo imamo pravo to da saznamo. Sve je sasvim jasno, a vrijeme je da i sami saznate o čemu se radi.

Naime, ukoliko se desilo da ste kupili kesu na kojoj se nalazi logo tog prodajnog lanca, onda imte potpuno prvo da ga tužite. Mnogi građani smatraju kako prodavači imaju pravo da ovo rade, ali zaoravo oni krše zakone.

Kako smo saznali, prodavači za ovo mogu da dobiju kaznu od 2 500 do 5 000 KM. Ovaj zakon za sada se odnosi samo na Federaciju Bosne i Hercegovine, ali kako saznajemo to će se početi primjenjivati i u Republici Srpskoj, ali će mjere biti dosta rigoroznije.

Moguće je da dođe do povećanja kazni na oko 10 000 KM. U suštini, prodavači nemaju pravo da kese sa nalog naplaćuju svojim kupcima.

Mogli ste da vidite kako je i najveći trgovački lanac ”Bingo” prestao da na kesama ističe svoj znak, nego je napravio nove vrste kesa.

..