ODMAH PRESTANITE, PUNA SU BAKTERIJA: Ova PIĆA u kafiću nikada nemojte da NARUČUJETE!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako u piću koje svi naručujemo se nalazi najviše bakterija.

Naime, riječ je o čaši vode ili gaziranom soku sa kriškom limuna.

Istaživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 %, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Uzorke su uzimali nakon što je piće bilo posluženo, a prije ispijanja i diranja.Naučnici upozoravaju kako vlasnici restorana i zaposlenici trebali bi biti svjesni toga da kriške limuna koje stavljaju u pića mogu imati na sebi potencijalno patogene mikroorganizme.

Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije, proveo je desetke sličnih eksperimenata, a u kojima je otkriveno da su kriške limuna ispitanih u različitim restoranima kontaminirane čak i ljudskim fekalijama.

Tokom jednog takvog istraživanja kojeg je naručio ABC News, kamere su “uhvatile” zaposlenike restorana kako kriške limuna uzimaju golim rukama.

“Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim dijelovima tijela, iako nije utvrđeno kolika je vjerovatnoća zaraze”, kazali su naučnici.

Među pronađenim mikroorganizama pronađene su E. coli, Staphylococcus epidermidis i candida, gljivica koja se obično nalazi u vagini.

– Najvjerojatnije neće doći do nikakve infekcije nakon konzumacije vode s kriškom limuna na kojoj su svi ti mikroorganizmi, ali postoji mogućnost, tvrdi Tierno. Oni koje više ne žele stavljati krišku limuna u čašu s vodom, ne moraju ostati zakinuti. Možete sami iscijediti sok limuna direktno u vodu i ne ostaviti krišku da pluta u vašem piću. Na taj ćete način reducirati količinu bakterija koje s limuna mogu doći u vaše piće – kazao je profesor Tierno.

novi.ba

..